Vanavond is er een nieuw programma uitgezonden op de Nederlandse televisie. En omdat dit programma ook nog eens betaald wordt door ons belastinggeld, was dat reden temeer om er maar eens goed voor te gaan zitten. Van Hollandse Bodem, een kneuterig programma over een van de vele hobby’s die de Nederlander rijk is.
Had er nog nooit van gehoord, maar het kwam direct na het nieuws, dus we bleven kijken. In combinatie met de moestuintjes van de Albert Heijn is dit natuurlijk fantastische. Een aantal familieleden van mij heeft zeer groene vingers, ik stond duidelijk achteraan tijdens het uitdelen, dus hopelijk komen er wat tips naar voren om van mijn moestuintje een wervelend succes te maken.
Veertien weken geleden zijn de acht stellen begonnen met het aanleggen van de moestuin. Gelukkig was het veertien weken geleden half december, moeilijk koud en vooral de beste tijd van het jaar om een moestuin te beginnen. In ieder geval, er was een moestuin en er was oogst. Er moesten bonen geoogst worden en het bleek meteen tijd voor de eerste tip, namelijk een beetje currypoeder bij het bier (of was het ochtendurine?) en dat over de planten heen sproeien. Of het geholpen had? Geen idee, ze lieten alleen zien dát iemand het deed. Desalniettemin kan ik na de eerste paar minuten van Van Hollandse Bodem wel zeggen dat ik de kleding van Saskia erg leuk vond. Het onderstaande filmpje stond op de website van de EO, en dit was nou júist content om in de aflevering zelf te laten zien.
Goed, het moment was daar, het oogsten van de eerste bonen. Maar wat is nou een goede boon, groen of zo? Geen tips of trucs kwamen er vanuit de jury aan te pas. Ik weet eigenlijk al helemaal niet eens meer wie er gewonnen hadden, zo boeiend was het. Daarna moest er een bonenschotel gekookt worden, met een naam waarvan ik nog nooit gehoord had. Was bourgondisch volgens de EO. Nog steeds geen idee hoe je zo’n bonenschotel moet koken trouwens. Wat wel even gezegd moet worden is dat ik die twee koksleerlingen echt heel tof vond. Omdat zij bepaalde bonen niet hadden moesten ze wat anders verzinnen en het zag er echt heel mooi uit!
Toen over naar de kool. Vroeger kwamen daar de baby’s vandaan maar tegenwoordig kan je het eten. Passie, dat was wat nodig was voor deze prachtige witte groente. Alleen bleken niet alleen de deelnemers een passie voor kool te hebben, ook ongedierte was er gek op. Het onderwerp was als een open doel, er had zo gescoord kunnen worden met allerhande tips over het (biologisch) bestrijden van ongedierte, maar ze verzaakten. Oprecht heel jammer. Nadat de kool met passie was gekozen (‘passie? we hebben het hier gewoon over kool’ aldus een van de nuchtere kandidaten) moest het geslacht worden. Kool moet compact zijn, maar weer verzaakt de EO om te vertellen hoe je zo’n kool compact krijgt. Maar goed dat de winnaar dat wel wist. Daarna moest er een koolsalade gemaakt worden en wéér geen tips over wat nou een lekkere koolsalade is (hoewel lekker en kool een aardige contradictie zijn, maar dat terzijde). Het zou geen echte afvalrace zijn als er geen team naar huis moest, dus werden Hanne en Hylke naar huis gestuurd, lekker terug naar hun ‘mannetje’ (wie kan mij een teiltje aangeven?).
Werkelijk, ik heb nog nooit zoveel schoten voor open doel zien missen. Zoals het gele gordijn van Tooske. Of het accent van akela Dieneke. Het grootste gemis was toch wel het verzaken van de tips en trucs. Ik wilde tips horen over hoe je het beste kan zaaien, wanneer je het beste kan zaaien, hoe je ongedierte tegen gaat, kooktips, et cetera. Van Hollandse Bodem is het ultieme kneuterprogramma voor de donderdagavond, zo slecht dat het goed is, het slaat gewoon de plank ultiem mis. Desalniettemin ben ik groot fan van de soundtrack en ook kok Jonathan weet zijn enthousiasme goed over te brengen.
Lieve tv-makers van de EO, dat kan beter. Hopelijk wordt er volgende week in de herkansing met pepers gewerkt want dat heeft het programma wel nodig. En tips, heel veel tips graag.
Geef een reactie