• Home
  • About
  • Boekreviews
    • Reviews op titel
    • Reviews op auteur
    • Reviews op jaar
    • Reviews op waardering
    • Reviews op genre
    • Reviews op taal
    • Sorteerbaar archief
  • Colofon
    • Contact
    • Disclaimer
    • Privacy policy

Tamaraaa

Ik las Het Smelt van Lize Spit

14 maart 2016 · Leave a Comment

Ik las Het Smelt van Lize SpitHet smelt door Lize Spit
Uitgegeven door Das Mag op/in december 2015
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 480
Taal: Nederlands
Goodreads
four-half-stars

Dertien jaar nadat Eva voor het laatst in haar geboortedorp is geweest keert ze terug, met een blok ijs in de kofferbak. Dertien jaar geleden zijn er gruwelijke dingen gebeurd en Eva wil wraak, het liefst op het hele dorp.

Opeens was ze daar: Lize Spit. Voordat ik het oprichterspakket bij Das Mag bestelde had ik nog nooit van haar gehoord, laat staan gelezen. Toch was ik door de synopsis al het meest geïnteresseerd in dit boek van Das Mag. Een blok ijs en een Vlaams dorp. Het klonk tragisch en als ik ergens van houd dan is het wel een tragisch verhaal. Kan Lize Spit mijn verwachtingen waarmaken? 

Holy fuck dit boek lezen was een beste bevalling zeg. Ik heb al weken last van een leesdip en qua lezen wilde niks. Gelukkig wint de aanhouder en ik ben blij dat ik het boek van kaft tot kaft heb gezien. Het is me duidelijk geworden waarom er zes uitgevers om haar manuscript hebben gevochten, want dit is een debuut waar je u tegen zegt.

Unheimlich

Eva, de hoofdpersoon, keert terug naar haar geboortedorp voor een bijeenkomst van de overleden dorpsgenoot Jan. Vanaf het eerste hoofdstuk heeft het verhaal iets unheimlichs, er zijn dingen die niet kloppen. Je leert Eva en haar familie steeds beter kennen, haar ouders, haar broer en zusje, haar twee vrienden. En omdat je geen verhaal kan schrijven over mensen waarbij alles klopt en alles goed loopt is dit een gezin en dorp waar niets is dat het lijkt. Het gaat helemaal niet over Jan, het gaat helemaal niet over zijn herdenking, het gaat over het doen en laten van Eva. Het viel me op dat het zoveel overeenkomsten heeft met Iedereen kan schilderen van Emma Curvers, en hoewel dat ook best een vermakelijk boek was kan het boek niet tippen aan Het Smelt van Lize Spit. Het is alsof ze beiden een writing prompt hebben gekregen, maar dat het verhaal van Lize Spit vele malen beter is uitgevoerd.

Het Smelt is citeerbaar

Toch wil ik niet teveel gaan vertellen, omdat dit het soort verhaal is waar je juist zo blanco mogelijk in  moet beginnen. De opbouw van het verhaal is fantastisch. Er zijn drie soorten hoofdstukken: een hoofdstuk in het heden, waarin Eva vertelt over de herdenking van Jan, een hoofdstuk van een jonge Eva en een hoofdstuk over een wat oudere Eva. Het verhaal heeft verder prachtige citaten, waarmee Lize Spit fantastisch goed laat zien dat zij de schrijfstijl ‘show, don’t tell’ onder de knie heeft. Je kunt het boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je kan een mooi citaat vinden. Zoals op pagina 252:

Om wereldvrede had ik nooit écht gevraagd. Om een paternoster aanvankelijk ook niet en toch kreeg ik er een van opa bij mijn eerste communie, in plaats van de gewoonlijke bijdrage voor een beginnersfiets. Hij overhandigde me een lederen etui met daarin een snoer met vijfenvijftig bolletjes – tussen elke tien witte kralen zat er één blauwe.

Ik kan niks anders zeggen dan dat dit boek een bindend leesadvies is. Niet dat het een perfect boek is, en ik hoop ook niet dat dit Lize Spits’ hoogtepunt is, maar het is wel een boek dat je niet snel zult vergeten. Het is zo intrigerend geschreven, je wilt steeds maar een bladzijde of hoofdstuk verder lezen. Zelfs tijdens mijn leesdip ben ik verder gaan lezen, al waren het maar drie pagina’s, terwijl ik meestal als ik een leesdip heb helemaal geen boek aanraak. Ik hoop dat we nog veel vaker van Lize Spit mogen horen!

four-half-stars

Filed Under: Boeken Tagged: Das Mag, leeslijst, Nederlands, Spit, Vlaams

Solomonica de Winter – Achter de regenboog

30 juni 2015 · Leave a Comment

Solomonica de Winter – Achter de regenboogAchter de regenboog door Solomonica de Winter
Uitgegeven door Prometheus op/in 2014
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 210
Taal: Nederlands
four-half-stars

Na de gewelddadige dood van haar vader is de inmiddels dertienjarige Blue gestopt met praten. Ze heeft maar één liefde over: die voor het boek dat ze van hem kreeg vlak voor zijn dood, waarin ze onafgebroken leest. Wanneer Blue haar vaders moordenaar ontmoet, besluit ze dat dodelijke wraak het enige is wat haar rest. Maar voor het zover is wordt ze verliefd. En dan neemt alles een onverwachte, nog veel gewelddadiger wending dan voorzien.

Een tijd terug moest ik met de trein van Leiden naar Groningen, maar was veel en veel te vroeg op het station. Gelukkig is er gewoon een boekenwinkel op Leiden Centraal, waar ik even heerlijk rondgestruind heb. Lang verhaal kort, ik zag dit boek liggen, voegde hem toe aan mijn Goodreads en heb hem uiteindelijk bij de bibliotheek geleend.

Wat ik er van moest verwachten wist ik niet zo heel goed. Van haar ouders (ja, ze is inderdaad dochter van) heb ik geen werk gelezen en in de bibliotheek stond het bij de misdaadboeken ingedeeld (en van misdaadboeken ben ik geen groot fan). Uiteindelijk heb ik het boek in één dag uitgelezen!

Petje af voor de schrijfster, ze was namelijk zestien toen ze dit boek schreef. Het leest lekker door, er zitten geen gaten in het boek en het is een verdomd goed bedacht plot. Het verhaal gaat over Blue, een meisje dat zowel een man als een vrouw heeft vermoord, en hierover verslag doet aan haar dokter. Ook de dood van haar vader hakt er in, door deze gebeurtenis praat ze niet meer. Desalniettemin heeft ze een troost, The Wizard of Oz, een boek dat ze ooit van haar vader heeft gekregen paralel loopt met het verhaal van Blue zelf. Ondanks dat Blue twee mensen heeft vermoord en de boel niet meer op een rijtje heeft staan blijf je wel sympathie houden voor het personage.

Uiteindelijk blijkt dat View Spoiler »Solomonica de Winter de lezer voor de gek heeft gehouden. Blue bestaat niet en het verhaal speelt zich af in het hoofd van een meisje dat Madison heet en in een inrichting zit. « Hide Spoiler Hoewel hier eerder in het verhaal al naar gehint werd, zag ik deze wending niet aankomen. Op zich vond ik het misdaadgehalte van het boek wel meevallen, dit boek valt eerder te categoriseren als een psychologisch verhaal. Twee moord maakt nog geen misdaadsverhaal. Het verhaal komt langzaam op je af, het neemt je over, je groeit er in, het is een schitterende mindfuck. De titel is een mooie verwijzing naar het wereldberoemde lied uit The Wizard of Oz.

Het is misschien niet een boek wat je even luchtig wegleest op het strand. Eerder een boek wat je in een ruk uitleest op een regenachtige vrije middag. In ieder geval: ga dit boek lezen. Ik hoop niet dat dit het laatste boek van Solomonica de Winter is, want als ze op dit niveau door groeit, dan kunnen we nog veel goeds van haar verwachten.

four-half-stars

Filed Under: Boeken Tagged: boek, De Winter, Misdaad, moord, Nederlands

Tommy Wieringa – Dit zijn de namen

24 april 2015 · Leave a Comment

Tommy Wieringa – Dit zijn de namenDit zijn de namen door Tommy Wieringa
Uitgegeven door De Bezige Bij op/in 2013
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 302
Goodreads
one-star

Pontus Beg is commissaris van politie in Michailopol, een perifere grensstad in de steppe. Als de winter invalt, wordt er een groep uitgeteerde vluchtelingen gesignaleerd in de straten van zijn stad. Niemand weet wie zij zijn, hun spookachtige aanwezigheid veroorzaakt angst en onrust. Als ze uiteindelijk worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden. Stukje bij beetje ontrafelt Pontus Beg de toedracht, en daarmee de geschiedenis van hun helletocht. De barre reis van de migranten raakt gaandeweg het onderzoek verweven met de ontdekking die Pontus Beg doet over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van Michailopol, leert hem de werkelijkheid kennen over zichzelf. Zijn plaats in de wereld is een andere dan hij altijd heeft gedacht.

Zoals zoveel van mijn boeken stond dit boek al maanden in de kast stof te collecteren. Eerder heb ik Joe Speedboot en Caesarion van Tommy Wieringa al met veel plezier gelezen, dus toen ik weer zin had om iets Nederlandstaligs te lezen koos ik heel makkelijk voor dit boek!

Als je van symboliek en geloof houdt, dan is dit precies je boek. Als je daar niet van houdt, blijf er dan maar ver van weg. Voor mij was het laatste duidelijk het geval. Heb met veel pijn en moeite dit boek uitgelezen. Tommy Wieringa probeert te hard in dit boek. Geen idee ook wat hij hiermee wil. Aan de ene kant van het verhaal heb je de oude politieman die er opeens achter komt dat hij Joods en opeens van alles gaat leren over het jodendom. Ondertussen zwerft er een groepje mensen door de steppe heen (hé, dat komt bekend voor!), die een gruwelijke misdaad hebben gepleegd welke Pontus tracht op te lossen.

Het is allemaal wat ver gezocht. de Joodse/joodse geschiedenis, immigrantenverhaal, identiteit, het zijn allemaal veel diepere lagen. Alleen liggen deze diepe lagen op de bodem van de oceaan, waarbij eigenlijk niemand zin heeft om daadwerkelijk naar deze bodem toe te zwemmen. Door de symboliek raakt het verhaal zelf ook kant noch wal. Het duurt ten eerste te lang voordat de twee verhaallijnen bij elkaar komen. Ten tweede de veel te saaie en lange monologen die bij de laatste Jood uit het dorp. ‘Echt, zoek een andere plek uit om ergens pretentieus over te wauwelen of zo’ was het eerste en enige wat ik dacht.

Het verhaal is best leuk geschreven, dat moet wel even gezegd worden. Voor de rest dit boek lekker in de winkel of de bibliotheek laten staan. Tommy Wieringa kan het wel, dat heeft hij al eerder bewezen, hij doet het in dit boek gewoon niet. En dat is jammer.

Mocht je alsnog de namen willen weten zonder het boek te lezen, lees dan lekker de Exodus.

one-star

Filed Under: Boeken Tagged: boek, leeslijst, Nederlands, Wieringa

Arnon Grunberg – Tirza

9 april 2015 · Leave a Comment

Arnon Grunberg – TirzaTirza door Arnon Grunberg
Uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar op/in 2006
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 304
Kopen op Bol.com
Goodreads
five-stars

Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters, werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water lijkt op Mohammed Atta.

Twee boeken van dezelfde auteur achter elkaar doe ik niet heel snel. De laatste tijd heb ik veel Engels gelezen en het was in mijn optiek tijd om weer meer Nederlands te lezen. Tirza was een van de weinige boeken die ik hier op mijn kamer had staan, dus de keuze viel al snel op Tirza (dat ik nog tientallen Nederlandse boeken op mijn e-reader heb staan doet er even niet toe haha). 

Korte review: defuckijustread?

Lange review: Oké. Goed. Dit moet ik even op mij in laten zinken. Ik denk dat het woord ‘intrigerend’ het beste bij dit boek past. Dit is geen leuk boek, een boek waar je blij van wordt maar je wilt wel steeds verder lezen, meer weten. Het was anders dan Blauwe Maandagen en De Man Zonder Ziekte, boeken die ik eerder van Grunberg had gelezen, en dit in positieve zin. Wat ten eerste opvalt is dat het een heel citeerbaar boek is, de schrijfstijl is heerlijk en er staan de meest prachtige zinnen in.

Het boek is een weerspiegeling van alles wat de eerste tien jaar van deze eeuw is geweest. Neerslachtigheid, xenofobie, uitzichtloosheid, niet meer het idee dat de sky the limit was zoals in de jaren ’90. Jörgen voedde zijn Tirza, zijn zonnekoningin, veel te verstikkend op, hij was de volger van de religie Tirza. Hij nam haar mee naar celloles, las haar voor uit de Russische bibliotheek, was de fanatieke vader die haar vol enthousiasme meenam naar zwemmen. Jörgen zelf was een mislukte man. Gescheiden van zijn vrouw (die ook plots met haar rolkoffer voor de deur staat), zijn andere dochter heeft een studie natuurkunde opgegeven voor een B&B in Frankrijk en in zijn eigen baan was hij ook niet zeer succesvol.

[Read more…]

five-stars

Filed Under: Boeken Tagged: boek, Grunberg, leeslijst, Nederlands

Arnon Grunberg – De man zonder ziekte

31 maart 2015 · Leave a Comment

Arnon Grunberg – De man zonder ziekteDe Man Zonder Ziekte door Arnon Grunberg
Uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar op/in 2013
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 221
Taal: Nederlands
Goodreads
three-stars

In De man zonder ziekte reist een jonge Zwitserse architect af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die er van overtuigd is dat een architect het leven van mensen mooier en makkelijker moet maken.

Dit boekje had ik eens gekocht omdat ik een periode veel met de trein moest reizen. Uiteraard is dit boek uiteindelijk in de kast beland en zat ik niet in de trein maar op mijn zitzak toen ik hem las, maar afijn. Eerder had ik al Blauwe Maandagen gelezen van Grunberg en hoewel dat boek me niet geheel kon bekoren was ik toch heel benieuwd naar dit boekje. Omdat deze wel dun is, waarschijnlijk. 

‘Oké, weten we dat ook weer’ dacht ik na het lezen. Het was een vermakelijk boekje, niet al te moeilijk ook wat je inderdaad prima in de trein had kunnen lezen. Aan de andere kant was het zeer duidelijk dat Grunberg Der Prozeß van Kafka had gelezen. Jonge architect krijgt een opdracht in Irak, niets is wat het lijkt en hij komt flink in de problemen. Uiteindelijk wordt hij gered door het Rode Kruis maar is zo naïef dat hij voor een tweede opdracht weer naar Dubaï gaat, ondanks de psychologische dreun die hij heeft gehad in Bagdad.

Ik vond hoofdpersoon Sam weinig sympathiek over komen, ik kon mij zeer slecht in hem inleven. Aan het einde van het verhaal had ik dan ook geen medelijden meer met hem. Het verhaal heeft geluk dat het zo goed geschreven is, want het plot slaat helemaal nergens op, maar zelfs het plot wordt in principe twee keer verteld in hetzelfde boek. Daarnaast moet je dit boek al helemaal niet gaan lezen als je van gesloten eindes houdt. Aan de andere kant, het leest wel lekker door en er staan een paar mooie quotes in. Je moet het denk ik gewoon niet lezen voor het plot.

Maar de volgende keer als ik wat Kafkaiaans wil lezen pak ik wel een van zijn boeken.

three-stars

Filed Under: Boeken

Charlotte Brontë – Jane Eyre

27 januari 2015 · 1 Comment

Charlotte Brontë – Jane EyreJane Eyre door Charlotte Brontë
Uitgegeven door Penguin Books op/in 1847
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie, Romantische fictie
Pagina's: 548
Goodreads
five-stars

De arme wees Jane Eyre heeft een eenzame en ongelukkige jeugd. Als volwassene wordt ze gouvernante van de pupil van Mr. Rochester, een knappe en afstandelijke landhuiseigenaar. Jane is gelukkig met haar nieuwe leven en ondanks de verschillen in hun afkomst voelen zij en Mr. Rochester zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Naarmate hun liefde groeit, nemen de vreemde gebeurtenissen toe. Gelach in de nacht, een geheimzinnige brand.

Een van mijn favoriete BookTubers, BooksandQuills, heeft aan het einde van 2014 een Jane Eyre-week gehouden. Omdat ik zelf even niet meer wist wat ik wilde gaan lezen, ben ik mee gaan doen.  Geen idee waar het boek überhaupt over zou gaan, ik ben er helemaal blanco ingestapt. 

Jane Eyre is het soort boek waarvan ik spijt heb dat ik hem nu pas lees, en nooit op mijn literatuurlijst voor Engels heb kunnen zetten. Ik zou oprecht opnieuw examen willen doen om dit boek. Wat een boek!

Jane was voor mij het type karakter dat je enigszins bewonderd, maar nooit en te nimmer wilt zijn. Jane komt na een slechte jeugd en een aantal jaar lesgeven terecht op Thornfield Hall, waar zij de protégé, Adele, van Mr. Rochester zal onderwijzen. Het blijft echter niet bij lesgeven, na en ondanks de overpeinzingen van Jane besluiten ze te gaan trouwen. Dat hij dubbel haar leeftijd is, is verder normaal. Rochester vond ik een heel intrigerend karakter, maar ik kan écht niet inzien wat Jane in hem zou zien View Spoiler » je knettergekke ex-vrouw opsluiten op zolder is nou niet heel woest aantrekkelijk, eerder een beetje eng. « Hide Spoiler

Als ik-verteller komt Jane Eyre over als een oprecht, zelfstandig en intelligent meisje. Voor haar tijd zelfs ondenkbaar feministisch. Nadat ze achter het geheim van Mr. Rochester komt, vertrekt ze van Thornfield Hall en komt ze terecht in Morton. Ook hier wordt ze uiteindelijk ten huwelijk gevraagd View Spoiler »niet dat het uit liefde was, maar ten huwelijk gevraagd worden door je neef is ook niet iets supernormaals « Hide Spoiler. Dit huwelijksaanzoek weigert ze wederom. Het boek is in zekere zin een bildungsroman te noemen. Je krijgt een zeer groot deel van haar leven mee en gaandeweg ontwikkelt zij zich ook. Het is geen vlot geschreven boek, sommige passages zijn gewoon ronduit langzaam te noemen. Dit maakt het boek er niet slechter op, sterker nog, door deze langzame stukken word je veel meer opgezogen in het boek en krijg je juist heel goed het verhaal mee.

Er is verschrikkelijk veel te vertellen over dit boek, en ik had nog uuuuren door kunnen schrijven over motieven en thema’s, maar het is beter om het boek zelf te gaan lezen. Zoals gezegd: prima boek voor je leeslijst (kijk voor je mondeling zeker even dit filmpje!). Voorheen was Alice In Wonderland mijn favoriete Engelse boek, bij dezen kan ik wel zeggen dat het Jane Eyre deze plek vrij makkelijk heeft overgenomen.

Dit boek verdient een applaus

applaus Downtown Abbey Jane Eyre

five-stars

Filed Under: Boeken Tagged: Brontë, Classic, Engels, leeslijst

Ik las Boek van de doden van Philip Huff

2 januari 2015 · Leave a Comment

Ik las Boek van de doden van Philip HuffBoek van de doden door Philip Huff
Uitgegeven door De Bezige Bij op/in 12 september 2014
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 282
Taal: Nederlands
three-stars

 Felix Post, nog net geen dertig, dwaalt de week voor kerst door Amsterdam. Het meisje dat hij wil is met een ander. Zijn werk stagneert. Hij ontloopt zijn zus, die net een tweede kind heeft gekregen. Met drank en drugs probeert hij de sluimerende wanhoop te dempen. Tot hij, in het diepst van de nacht, de crisis die zijn leven is onder ogen moet komen.

Dit boek had ik al meerdere keren in de winkels zien liggen, maar omdat ik mijn geld beter kon gebruiken heb ik het boek ook laten liggen. Gelukkig kwam ik op het goede idee om het boek te lenen bij de bibliotheek! Boek gereserveerd en binnen anderhalve week kon ik hem ophalen.

Het boek zou een nieuwe ‘De Avonden‘ zijn. Slik, dat was niet mijn meest favoriete Nederlandse boek. Maar, het belooft een boek vol drank, seks en drugs te worden, iets wat in De Avonden weinig te vinden was. Daarbij speelt het boek zich af in Amsterdam, mijn favoriete Nederlandse stad. Dat was overigens ook een niet te missen feit, op bijna iedere bladzijde werd wel een straat in Amsterdam genoemd, maar dat is een standaardtrekje van boeken die zich afspelen in de hoofdstad.

Het verhaal gaat over Felix Post, iemand die nog net aan de goede kant van dertig staat. Hij is schrijver en koopt van zijn laatste royalties liever drugs dan boodschappen. Ik vond de hoofdpersoon een verschrikkelijke klootzak, hoewel dat ook zou kunnen komen doordat ik me niet met hem kon identificeren. Had regelmatig de behoefte om hem een schop onder zijn kont te geven en zeggen dat hij wat moest doen met zijn leven in plaats van deze te verdoen in zijn bed omdat hij een kater en/of hoer had.

De schrijfstijl is door het boek heen verschillend. Van korte zinnen tot gedetailleerde omschrijvingen en zelfs whatsappberichten met de nodige typo’s zijn te vinden in het boek. Je moet er van houden, maar persoonlijk kon ik dit wel heel erg waarderen. Helaas was de schrijfstijl ook meteen het enige waardoor ik het boek kon verdragen. Dat het een ‘inktzwart’ boek was trok ik nog wel, ik moest stiekem ook wel lachen toen zelfs de viagra hem niet meer kon redden in bed (het niveau ‘haha, lekker voor je’). Het boek was in mijn ogen te Pretentieus, met de hoofdletter P.

Het boek zal voor velen herkenbaar zijn, vast, maar dat maakt het niet meteen een goed boek. Het is te gemaakt, te geprobeerd en lijkt een ‘hiermee wil ik makkelijk scoren’-boek. Ik heb eigenlijk ook helemaal geen idee wat Philip Huff nou eigenlijk wil met dit boek. Het is een aaneenschakeling van mislukte pogingen voor het hoofdpersoon om nog maar iets van zijn leven te maken. In het begin kun je daar nog wel een beetje inkomen, daarna wil je hem met liefde een schop onder zijn kont geven en op het laatst interesseert het je niet meer wat de hoofdpersoon nou eigenlijk doet.

Gevalletje leuk idee, had iets kunnen worden maar dat werd het dus toch niet.

three-stars

Filed Under: Boeken Tagged: Huff, Nederlands

Ik las De man van je leven van Arthur Japin

13 oktober 2013 · Leave a Comment

Ik las De man van je leven van Arthur JapinDe man van je leven door Arthur Japin
Uitgegeven door De Arbeiderspers op/in 2013
Genres: Algemene fictie, Fictie, Medische fictie, Psychologische fictie, Romantische fictie
Taal: Nederlands
three-stars

Uit zorg voor haar man gaat Tilly op zoek naar een vervangster voor zichzelf, iemand die straks haar plaats naast hem kan innemen. Zij is namelijk ongeneeslijk ziek. De vrouw die zij vindt past echter zo perfect bij haar man, dat hij haar zelf al had gevonden en met haar een geheime relatie heeft gehad. Wanneer Tilly nietsvermoedend de twee voormalige geliefden bij elkaar brengt, verandert de dreigende tragedie in een klucht. De vraag is: wie heeft de regie? Was de chaos die zij zelf veroorzaakt nu wel of niet Tilly's opzet?

Opeens kreeg ik een mailtje dat ik het nieuwe boek van Japin vooruit kon bestellen. Even wat gemist, want zijn vorige boek is ook nog geen jaar oud meende ik me te herinneren. Een schitterend gebrek is mijn favoriete boek, maar aan een ander boek van Japin had ik me nog gewaagd, bang om teleurgesteld te geraken. 

‘Don’t judge a book by its cover’ is hier duidelijk het devies. Voordat ik de achterkant had gelezen dacht ik dat het weer een geschiedenisverhaal zou worden, zoals bijvoorbeeld De Zwarte met het Witte Hart, maar dat was zeker niet het geval. Op een of andere manier deed het verhaal me ontzettend denken aan Komt een Vrouw bij de Dokter, maar dan wel in de stijl van Arthur Japin die ik al kende.

Een boek van Japin staat garant aan vele schitterende quotes, die ook in dit boek weer rijkelijk aanwezig waren. Toch ben ik van mening dat Japin beter kan schrijven, het komt hier niet echt geheel uit de verf en dat is jammer. Het is een leuk boek, waar je makkelijk door heen leest, maar ik denk dat als dit boek geschreven was door bijvoorbeeld een vrouw, dat het boek onder een geheel ander genre zou vallen. De een probeert een geheim te bewaren voor een ander, waardoor sommige dialogen wat Glee-achtig awkward over kunnen komen. Het perspectief verandert dan ook het hele boek door, de ene keer is het Tilly, dan weer Markus of Iris of een alwetende verteller.

Over het boek sta ik dan ook een beetje in dubio. Het is zeker geen slecht boek, zoals het bovengenoemde Komt een Vrouw bij de Dokter, maar ik denk dat Arthur Japin veel meer in zijn mars heeft dan dit. Het zijn vooral de vlagen van schitterende quotes en het mooie taalgebruik die het boek dragen, het verhaal op zichzelf is weinig bijzonders. Het boek was beter geweest als er meer drama in voor kwam, het wat dieper op alle gevoelens in ging, in plaats van dat het een doktersromannetje dreigt te worden. Het boek heeft daar ook zeker potentie in, het heeft alleen een beetje verkeerd uitgepakt. Misschien ben ik ook louter teleurgesteld omdat mijn verwachtingen heel hoog waren.

three-stars

Filed Under: Boeken Tagged: Arthur Japin, boek, leeslijst, Nederlands

Ik las De Avonden van Gerard Reve

29 augustus 2013 · Leave a Comment

Ik las De Avonden van Gerard ReveDe Avonden door Gerard Reve
Uitgegeven door AD op/in 1947
Genres: Algemene fictie, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 191
Taal: Nederlands
Goodreads
two-stars

De vakantie is al weer bijna voorbij, of ís zelfs al voorbij voor een enkeling en er moet weer gedacht worden wat er gelezen gaat worden voor de lijst. Welke zijn de moeite waard, met welke boeken kun je indruk maken op je docent en welke kun je beter in de bibliotheek laten staan? Met de tag ‘leeslijst’ wil ik boeken reviewen die op de lijst mogen1. De eerste in dit lijstje zal de klassieker ‘De Avonden’ zijn, van Gerard Reve.

‘Een winterroman’ is de ondertitel van dit boek. Ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat dit boek over de laatste tien dagen gaat van het jaar. Deze tien dagen zijn verdeeld over tien hoofdstukken en geven je inzicht over de zwarte dagen van 1946. Over Reve wordt vaak met lof gesproken en wordt gerekend tot de Grote Drie.

Het verhaal is moeilijk samen te vatten omdat Frits elke dag wat anders doet. Ieder klein dingetje wordt erg uitgebreid beschreven. Iedere dag vertelt Frits andere verhalen aan zijn vrienden en droomt hij weer wat anders. Ook zijn vrienden vertellen elke dag weer iets anders aan hem. Het echte verhaal begint met een droom van Frits, in die droom komt een lijk voor. Op die dag komt zijn broer Joop langs. Frits en Joop hebben het over zijn kaalheid en ze maken grapjes en lachen veel. Samen met zijn vrienden Joop en Ina gaat Frits vervolgens naar een schoolreünie. Tijdens de eerste en tweede kerstdag bezoekt Frits verschillende vrienden. Hij lacht veel om zichzelf terwijl andere mensen niet om zijn flauwe opmerkingen kunnen lachen.
Ook tijdens andere bezoeken aan vrienden maakt Frits regelmatig rare en onnodige opmerkingen over ziektes en de dood. Dit komt voor uit zijn angst voor het ouder worden. Iedere avond heeft Frits angstdromen. Hij luistert veel naar klassieke muziek, ook probeert hij zijn ouders zoveel mogelijk te vermijden. Daarom is hij ‘s avonds zoveel mogelijk weg. Hij bidt veel, ook voor zijn ouders.2

Mijn mening over De Avonden

Wat mij betreft zit er weinig verhaal in het boek. Je maakt echt letterlijk de laatste tien dagen mee van iemand en geloof me, die zijn niet zo spannend als een reality-serie in New York. Desalniettemin zit er wel iets anders interessants aan het boek, namelijk de symboliek. Het belangrijkste motief van het boek is angst. Nachtmerries, angst voor kaler worden, angst voor de dood. Door deze symboliek wordt het boek wel gedragen en is het beter te verteren. Ook de schrijfstijl is prima te doen, of zelfs wel een beetje makkelijk te noemen.

Dus, moet je dit boek lezen voor je lijst? Ja en nee. Overslaan als je een verhaallijn in het boek wilt hebben en graag ergens naar toe leest. Wel lezen als je wilt oefenen met symboliek. Persoonlijk zou ik het niet aanraden want ik val duidelijk in de eerste categorie en er zijn meer boeken waar niet al te moeilijke symboliek in voor komt.

1 Altijd even checken bij je docent, je weet maar nooit. Het is ook al weer even een tijdje geleden voor mij.
2 Sanj, ‘Gerard Reve; De Avonden uittreksel’, InfoNu 31 augustus 2011, http://tinyurl.com/prb3ztn

two-stars

Filed Under: Boeken Tagged: Klassieker, leeslijst, Nederlands

Ik las Op Zee van Toine Heijmans

5 januari 2013 · 3 Comments

Ik las Op Zee van Toine HeijmansOp Zee door Toine Heijmans
Uitgegeven door L. J. Veen op/in 2011
Genres: Algemene fictie, Contemporary/Gegenwartsliteratur, Fictie, Psychologische fictie
Pagina's: 192
Taal: Nederlands
Goodreads
three-stars

Dit boek had ik meegenomen op de boekenbeurs in Zwolle waar ik laatst ben geweest. De prijs ik kan ik me zo niet meer herinneren, maar hij was zeker nog een euro of acht, vrij prijzig voor deze evenementen. Toch heb ik hem meegenomen omdat hij al langer op mijn leeslijstje stond.

‘Boek’ moet je dit overigens niet noemen, boekje is een betere benaming. De 192 bladzijdes zijn veel, zeker als je bedenkt dat verhaal een zeer grote bladspiegel kent en hier en daar ook nog een aantal plaatjes (door Jenna Arts). Dit is meer een boek voor een snelle lees dan om weken lang weg te dromen in een zwaar verhaal. Het is dan ook zeker aan te raden voor mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben en kennis willen maken met de Nederlandse literatuur.

Het verhaal wordt gedragen door de ik-verteller Donald. Hij werkt op een kantoor waar hij steeds ouder wordt en zijn collega’s steeds jonger. Dan krijgt hij het aanbod om een paar maanden een sabatical te gaan houden. Donald besluit zijn droom waar te maken en gaat een zeiltocht maken, z’n vrouw laat hem gaan, die heeft ook wel door dat hij zich in een midlife-crisis bevindt. Op het laatste stukje, tussen Denemarken en Nederland mag zijn dochtertje Maria meezeilen, een tochtje van twee dagen.

[Read more…]

three-stars

Filed Under: Boeken Tagged: boek, zee, zeilen

Welkom!

Hoi, welkom op mijn blog! Mijn naam is Tamára, 28 jaar en ik blog hier af en aan over verschillende dingen die mij bezig houden.

Selfie Tamara

Goodreads

2020 Reading Challenge

2020 Reading Challenge
Tamára has read 10 books toward her goal of 52 books.
hide
10 of 52 (19%)
view books

Categorieën

  • Boeken
  • Films
  • Leuke dingen
  • Persoonlijk

Theme Design By Studio Mommy · Copyright © 2023

Copyright © 2023 · Creative Dazzle Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in