
Uitgegeven door Orion Books Ltd, Phoenix op/in 1982
Genres: Algemene fictie, Fictie, Historische fictie, Sociale fictie
Pagina's: 262
Taal: Engels

Dit boek staat al weer een tijdje als gelezen in de boekenkast, maar ik vond dit boek zo mooi om te lezen dat ik het graag wilde delen. Om alvast te waarschuwen, dit boek gaat niet over de kleur paars zelf, maar over de symboliek die de kleur met zich meebrengt. Paars staat voor vrijheid en onafhankelijkheid, iets dat als rode draad door het boek loopt.
Dit boek draait om de ik-figuur Celie. Ze is veertien en kan doordat ze de oudste van het gezin is niet naar school, ondanks haar leergierigheid. Door het boek heen wordt ze door verschillende mannen misbruikt en verkracht. Hier komen ook kinderen uit, maar die worden na de geboorte weggegeven. Zelf denkt Celie dat de kinderen vermoord zijn.
In het verhaal ontmoet Celie Shug Avery, een blues-zangeres die prima haar eigen boontjes kan doppen. Van haar leert ze zelfstandig te zijn en haar eigen keuzes te maken.
Niet alleen onafhankelijkheid is een belangrijk thema in het boek, ook onderdrukking is veel aanwezig. De witte mensen onderdrukken de zwarte mensen, de mannen de vrouwen en ga zo maar door. In het boek ontwikkeld Celie zich behoorlijk op sociaal vlak, iets dat goed te lezen valt in de brieven die ze naar God schrijft en naar haar zusje.
Mijn mening
Dit is geen boek dat je even tussendoor wil gaan lezen, de onderwerpen zijn vrij heftig. Desondanks is het geen boek dat je links wil laten liggen. Het geeft een goed kijkje in het leven van zwarte mensen van Amerika. Hoewel de slavernij al een aantal jaar is afgeschaft in de Verenigde Staten merk je in de 20e eeuw nog een groot sociaal gat tussen zwarten en blanken.
Het taalgebruik is ook anders dan in ‘gewone’ boeken. Omdat Celie laagopgeleid is merk je dat tekstueel. Haar zinnen in het boek zijn makkelijk, met veel grammaticale fouten. Ik raad het dan ook niet aan aan mensen die niet zo heel goed Engels kunnen, omdat je van dit soort fouten niet kan leren.
Al met al is het een indrukwekkend boek met heftige gebeurtenissen. Juist daarom wil ik het boek aan iedereen aanraden. Onderdrukking en verkrachtingen zijn onderwerpen die snel in de doofpot gestopt worden. Het boek zit goed in elkaar door de verschillende conversaties en brieven naar God en Nettie. De vraag ‘zal het goed aflopen?’ blijft door je hoofd spoken! Daarbij is het ook gewoon een schitterend verhaal, dat meerdere malen genomineerd is voor prestigieuze prijzen.
Ja, dit boek is een aanrader!
Deze wil ik ook nog een keer lezen!