• Home
  • About
  • Boekreviews
    • Reviews op titel
    • Reviews op auteur
    • Reviews op jaar
    • Reviews op waardering
    • Reviews op genre
    • Reviews op taal
    • Sorteerbaar archief
  • Colofon
    • Contact
    • Disclaimer
    • Privacy policy

Tamaraaa

Ik las Max Havelaar van Multatuli

18 november 2013 · Leave a Comment

Ik las Max Havelaar van MultatuliMax Havelaar door Multatuli
Uitgegeven door AD op/in 1860
Genres: Algemene fictie, Fictie, Historische fictie, Sociale fictie
Pagina's: 277
Taal: Nederlands
four-stars

Max Havelaar' is een aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel, tegen herendiensten en tegen plichtsverzuim door Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië. In de vorm van een raamvertelling begint het verhaal door de ogen van Droogstoppel, een gierige man van de hogere klasse, die door een zekere Sjaalman een manuscript in zijn handen krijgt gedrukt. Hij besluit het te lezen, waarop het verhaal overspringt naar Max Havelaar, die zojuist een baan heeft gekregen als assistent-resident in Nederlands-Indië. Al gauw komt hij hier achter het onrecht dat de inwoners wordt aangedaan, waarop hij besluit hier tegen te strijden.

‘Vind je dat nou daadwerkelijk leuk om te lezen?’ werd mij gevraagd op Twitter. Ja, waarom niet, een paar gelezen klassiekers zijn is zeker niet slecht voor je ontwikkeling. Daarnaast is het zo’n boek dat iedereen kent, maar als je hen dan vraagt of ze het ook gelezen hebben kijken ze je aan alsof je ze water zien branden. 

Persoonlijk vond ik het best een lastig boek om door te komen, maar dat lag vooral aan de schrijfstijl van het boek. Ik had een herdruk naar de vijfde druk, dus het was niet helemaal zo Nederlands zoals wij het nu kennen (is een tik, ik lees een boek het liefst in de originele taal, dus ook een hertaling vind ik irritant omdat dat niet precies is wat de schrijver bedoelde). De schrijfstijl is vrij stijf, niet zo zeer moeilijk had ik het idee, maar even lekker weglezen wil ik het ook niet noemen.

Het boek begint echt verschrikkelijk langdradig, er worden veel dingen bijgehaald waarvan je denkt ‘eh, wat doet dit er in hemelsnaam toe?’. Aan de andere kant, als je dat niet al te serieus neemt is het personage Droogstoppel best nog wel lachwekkend ook. Pas in hoofdstuk vijf word je meegenomen naar het daadwerkelijke verhaal waar je dacht dat het over zou gaan, de onderdrukking in Nederlands-Indië en wordt Max Havelaar hoofdpersoon.

Ook hier zijn weer lange dialogen, die ik op eens of andere manier minder interessant vond dat het Droogstoppel-gedeelte. Misschien waren er ook teveel onderliggende lagen die ik eventueel niet goed begrepen heb. Zo wil ik zeker weten het verhaal van Saïdjah en Adinda nog een keer lezen, dat vond ik erg mooi, en de rest van het boek wil ik graag nog een keer lezen om het beter te begrijpen. Aan het einde van het boek wordt de schrijver, Multatuli, zo boos dat hij het heft in eigen handen neemt en op dat moment springt het vuurwerk uit het boek. Een naar mijn idee goed en passend einde voor dit boek.

Leeslijst? Ja en nee. Het is een pareltje voor je leeslijst en zal je ook een hoog cijfer opleveren, maar dit is een boek dat je zonder gehijg van de docent in je nek moet gaan lezen. Het liefst gewoon nog eens een tweede keer zodat je het ook écht snapt. Als je leesniveau niet zo heel hoog is, dan raad ik persoonlijk wel aan om eerst een paar andere boeken te lezen.

four-stars

Filed Under: Boeken Tagged: Klassieker, leeslijst, Multatuli, Nederlands

Ik las The Color Purple van Alice Walker

25 augustus 2012 · 1 Comment

Ik las The Color Purple van Alice WalkerThe Color Purple door Alice Walker
Uitgegeven door Orion Books Ltd, Phoenix op/in 1982
Genres: Algemene fictie, Fictie, Historische fictie, Sociale fictie
Pagina's: 262
Taal: Engels
four-stars

Dit boek staat al weer een tijdje als gelezen in de boekenkast, maar ik vond dit boek zo mooi om te lezen dat ik het graag wilde delen. Om alvast te waarschuwen, dit boek gaat niet over de kleur paars zelf, maar over de symboliek die de kleur met zich meebrengt. Paars staat voor vrijheid en onafhankelijkheid, iets dat als rode draad door het boek loopt.

Dit boek draait om de ik-figuur Celie. Ze is veertien en kan doordat ze de oudste van het gezin is niet naar school, ondanks haar leergierigheid. Door het boek heen wordt ze door verschillende mannen misbruikt en verkracht. Hier komen ook kinderen uit, maar die worden na de geboorte weggegeven. Zelf denkt Celie dat de kinderen vermoord zijn.
In het verhaal ontmoet Celie Shug Avery, een blues-zangeres die prima haar eigen boontjes kan doppen. Van haar leert ze zelfstandig te zijn en haar eigen keuzes te maken.

Niet alleen onafhankelijkheid is een belangrijk thema in het boek, ook onderdrukking is veel aanwezig. De witte mensen onderdrukken de zwarte mensen, de mannen de vrouwen en ga zo maar door. In het boek ontwikkeld Celie zich behoorlijk op sociaal vlak, iets dat goed te lezen valt in de brieven die ze naar God schrijft en naar haar zusje.

Mijn mening
Dit is geen boek dat je even tussendoor wil gaan lezen, de onderwerpen zijn vrij heftig. Desondanks is het geen boek dat je links wil laten liggen. Het geeft een goed kijkje in het leven van zwarte mensen van Amerika. Hoewel de slavernij al een aantal jaar is afgeschaft in de Verenigde Staten merk je in de 20e eeuw nog een groot sociaal gat tussen zwarten en blanken.
Het taalgebruik is ook anders dan in ‘gewone’ boeken. Omdat Celie laagopgeleid is merk je dat tekstueel. Haar zinnen in het boek zijn makkelijk, met veel grammaticale fouten. Ik raad het dan ook niet aan aan mensen die niet zo heel goed Engels kunnen, omdat je van dit soort fouten niet kan leren.

Al met al is het een indrukwekkend boek met heftige gebeurtenissen. Juist daarom wil ik het boek aan iedereen aanraden. Onderdrukking en verkrachtingen zijn onderwerpen die snel in de doofpot gestopt worden. Het boek zit goed in elkaar door de verschillende conversaties en brieven naar God en Nettie. De vraag ‘zal het goed aflopen?’ blijft door je hoofd spoken! Daarbij is het ook gewoon een schitterend verhaal, dat meerdere malen genomineerd is voor prestigieuze prijzen.

Ja, dit boek is een aanrader!

four-stars

Filed Under: Boeken Tagged: boek, leeslijst, The Color Purple

Welkom!

Hoi, welkom op mijn blog! Mijn naam is Tamára, 28 jaar en ik blog hier af en aan over verschillende dingen die mij bezig houden.

Selfie Tamara

Goodreads

2020 Reading Challenge

2020 Reading Challenge
Tamára has read 10 books toward her goal of 52 books.
hide
10 of 52 (19%)
view books

Categorieën

  • Boeken
  • Films
  • Leuke dingen
  • Persoonlijk

Theme Design By Studio Mommy · Copyright © 2023

Copyright © 2023 · Creative Dazzle Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in